Wyjazdowe posiedzenie Małopolskiego Komitetu Rozwoju Ekonomii Społecznej w Łukowicy 2 lutego 2024 r.

Dzielimy się tymi cennymi wrażeniami i doświadczeniami z dwóch powodów. Pierwszy powód to: Agnieszka Lewonowska-Banach (Prezes Fundacji KTO i Wiceprezes Okno Na Świat Spółdzielni Socjalnej) jest I Wiceprzewodniczącą Małopolskiego Komitetu Rozwoju Ekonomii Społecznej z ramienia podmiotów ekonomii społecznej. Drugi powód to: posiedzenie odbyło się w sąsiedniej Gminie Łukowica.

Kilkadziesiąt osób zaangażowanych w rozwijanie ekonomii społecznej i szerzej w tworzenie polityki społecznej w Małopolsce, wzięło udział w tym posiedzeniu. Gościło nas Stowarzyszenie „Promyk” i Wójt Gminy Łukowica. Byliśmy w Warsztacie Terapii Zajęciowej w Gostwicy i w Zakładzie Aktywności Zawodowej w Łukowicy, mieszczącym się w jednym budynku wraz z Urzędem Gminy. W WTZ rehabilitację społeczną i zawodową, a w ZAZ zatrudnienie uzyskują osoby z niepełnosprawnościami (głownie z powodu niepełnosprawności intelektualnej, choroby psychicznej, innych trudności rozwojowych).

Ciepłe przyjęcie, otwartość, wymiana doświadczeń i możliwość towarzyszenia w ciągle jeszcze pierwszych krokach najmłodszego małopolskiego ZAZ, były dla nas wielką przyjemnością. To przykład na to, jak ważne dla lokalnej społeczności są sprawy społeczne – potrzeby osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.